- امنیت 98 - https://www.amniat98.com -

کابل فیبر نوری

کابل فیبر نوری دارای یک یا چند فیبر شیشه ای یا پلاستیکی در هسته ی خود است که داده ها را به شکل پالس های نوری ساطع شده از لیزر (در فن آوری های ۱ و ۱۰ گیگابایتی) یا LED (دیود ساطع کننده ی نور: Light Emitting Diode) انتقال می دهد. فیبرها توسط لایه ای شیشه ای یا پلاستیکی به نام روکش بیرونی (cladding) که از چگالی متفاوتی نسبت به شیشه یا پلاستیک استاندارد برخوردار می باشد پوشیده شده اند. وظیفه ی روکش بیرونی بازگرداندن نور به درون هسته متناسب با الگوی روش انتقال می باشد. برای محافظت از هسته و روکش بیرونی از یک حائل پلاستیکی استفاده می شود که افزون بر این موضوع به خاطر کدر بودن، تمام نورهایی که ممکن است از هسته خارج شوند را جذب می کند. برای جلوگیری از کشیدگی کابل و محافظت بیشتر از هسته، حائل پلاستیکی توسط یک رشته ی پولیمری پوشانده شده است . در شکل زیر نمونه ای از کابل فیبر نوری نمایش داده شده است.

مانند کابل های زوج به هم تابیده و هم محور، کابل فیبر نوری نیز با توجه به کاربرد آن از انواع مختلفی برخوردار است. برای نمونه، کابل فیبر نوری مورد استفاده در شبکه ی خطوط تلفن ممکن است دارای بیش از ۱۰۰۰ رشته فیبر با یک پوشش بسیار سنگین و سخت باشد در حالی که برای شبکه ی اترنت، می توان کابل فیبر نوری قابل انعطاف ۲ رشته ای را به کاربرد. با این وجود تمام کابل های فیبر نوری در دو گروه تک حالته و چند حالته دسته بندی می شوند.

SMF

SMF (فیبر تک حالته: Single-Mode Filber) از یک هسته ی نازک (با قطر کمتر از ۱۰ میکرون) برای انتقال نور ساطع شده توسط لیزر در یک مسیر استفاده می کند. به خاطر کوچک بودن فضای بازتاب، نور ساطع شده امکان پراکندگی در سراسر فیبر را ندارد. شکل زیر همین موضوع فیبر تک حالته را به عنوان رسانه ای با پهنای باند و با قابلیت کاربرد مناسب در مسافت های زیاد (بدون نیاز به تکرار کننده) معرفی کرده است.

MMF

MMF (فیبر چند حالته: Multimode Fiber) دارای هسته ی ضخیم تری نسبت به فیبر تک حالته (بین ۵۰ تا ۱۱۵ و معمولاً ۶۲.۵ میکرون) می باشد که توانایی انتقال چندین پالس نوری تولید شده توسط لیزر یا LED در زاویه های مختلف را دارد. این نوع کابل معمولاً برای اتصال مسیریاب به سوییچ و یا به یک رایانه ی خدمتگزار شبکه استفاده می شود. شیوه ی کارکرد کابل MMF در شکل زیر نمایش داده شده است.

به خاطر قابلیت اطمینان بالا، امروزه برای اتصال بخش های شبکه از فیبر نوری استفاده می شود. در زیر به برخی از مزایای فیبر نوری اشاره شده است:

هزینه ی استفاده از کابل فیبر نوری نسبت به کابل زوج به هم تابیده بسیار بیشتر بوده و افزون بر آن برای تعمیر و نگهداری به تجهیزات ویژه ای نیاز دارد که استفاده از آنرا قدری دشوار کرده است. در زیر به شکل خلاصه به برخی از ویژگی های کابل فیبر نوری اشاره شده است:

source [5]